Erdei iskola

Kankalin Erdei Iskola

A Bakonyi Természettudományi Múzeum alapítása (1972) óta állandó és időszaki kiállításain túlmenően is figyelmet fordított a ma környezeti nevelésként meghatározott közművelődési tevékenységre. Ennek megvalósulási formái (szakkör, honismereti tábor, általános és középiskolás környezetvédelmi táborok szervezése, szakmai programok nyújtása ilyen típusú rendezvényeken, előadások) az idők folyamán változtak ugyan, de végigkísérték a múzeum hétköznapjait. E sorba illeszkedik a napjainkban polgárjogot nyert erdei iskoláztatás szakmai programjainak biztosítása. Ennek érdekében intézményünk 2008 folyamán minősíttette erdei iskola programjait, s elnyerte a minősített erdei iskola címet.
Mivel intézményünk kereskedelmi szálláshellyel, étkeztetési lehetőséggel nem rendelkezik, ezért szerződést kötöttünk a Jeskó Vendéglátóipari Kft.-vel (8420 Zirc, Kossuth Lajos u. 28) a szállás és étkeztetés biztosítására. A szállással, étkeztetéssel kapcsolatos információk megtalálhatók a panzió honlapján (http://www.jeskopanzio.hu).

A programok korlátozott létszámban vehetők igénybe: a foglalkozásokon résztvevők létszáma minimum 15, maximum 20 fő, a kézműves foglalkozásokon legfeljebb 15 fő, a túrákon viszont többen is részt vehetnek.

   Programismertető
   1-4. évfolyam
   1.1 változat: 2009. február 03.
Minősített programjaink a következők:

Kerekerdő szegletében: Az erdő élővilága egyes tagjainak megismerése (fák, cserjék, lágyszárúak, erdei állatok) a természetben megfigyelt nyomok segítségével. Az erdő sokszínűségének (biodiverzitásának) bemutatása. Zirc, Pintér-hegyi Tanösvény. Időtartam: 0,5 nap. Közlekedés: gyalog.

Páncélok, csillogó pikkelyek, tüskék és karmok – a sokszínű rovarvilág: a rovarok változatosságának bemutatása hálózás segítségével. A rovarok testfelépítése, életmódja, szerepe az élővilágban. Rovarokkal kapcsolatos játékok pl. (barkohba), rovarokkal kapcsolatos énekek. Helyszín: Zirc, Kakas-hegy. Közlekedés: gyalog. Időtartam: 0,5 nap.

Pacsirta szól a magasban: madárhálózási, gyűrűzési bemutató a Zirc melletti Kakas-hegyen. (miért hálózunk; mi a madár; madárvédelem) Közlekedés: gyalog. Időtartam: 0,5 nap.

Ica-rica kukorica: kézműves foglalkozás keretében csutkababa készítés (Kié a legszebb baba). Helyszín: megbeszélés szerint. Időtartam: 0,5 nap.


Egyéb ajánlott programok:

Kövek országútján: a földtani múlt nyomai: Geológiai kirándulás az Olaszfalu: Eperjes-hegyi Tanösvényen (geológiai alapok, felszíni formák, életnyomok). Közlekedés helyközi autóbusszal. Időtartam: 0,5 nap.

Ember alkotta természet 1.: Szakvezetés a Bakony Természettudományi Múzeum kiállításában. Időtartam: 1-1,5 óra. A szakvezetést követően mód van a kiállítással kapcsolatos feladatlap kitöltésére.

Ember alkotta természet 2.: Szakvezetés a zirci arborétumban. (Elsajátítandó fogalmak: arborétum, botanikus, kert, angolkert, franciakert; A várostörténet és az arborétum kialakításának kapcsolata; Az arborétum néhány jellemző fás faja; A kert legidősebb fájának történelmi vonatkozásai).

Túravezetés a Cuha-völgy szurdok szakaszán. Porva-Csesznek és Vinye vmh-ek között. Oda-visszaút vonattal. Időtartam: 0,5 vagy 1 nap. A félnapos program a jelenlegi menetrend alapján csak délelőtt lehetséges.

Kézműves programok:

 • termésből állatkák
 • papírból állatok, növények
 • bőrkarkötők, kis bőrtarisznya
 • decoupage technika kőre

Programismertető
5-12. évfolyam
1.1 változat: 2009. február 03.

Minősített programjaink a következő:

Kövek országútján: a földtani múlt nyomai: Geológiai kirándulás az Olaszfalu: Eperjes-hegyi Tanösvényen (geológiai alapok, felszíni formák, életnyomok). Közlekedés helyközi autóbusszal. Időtartam: 0,5 nap.

Az erdő: A Zirc, Pintér-hegyi tanösvény bejárása (az erdő életközösség; erdőirtás, fahasználat; az erdei életközösségek felépítése; erdei vadak). Közlekedés: gyalog. Időtartam: 0,5 nap.

Pillangók, cincérek, fürkészek, bodobácsok – rovarok égen-földön: Rovarok tanulmányozása a Zirc melletti Kakas-hegyen (sokszínű rovarvilág; rovarkereső; mit tudtunk meg a rovarokról). Közlekedés: gyalog. Időtartam: 0,5 nap.

Az ég tollas vándorai: a madarak: madárhálózási, gyűrűzési bemutató a Zirc melletti Kakas-hegyen. (miért hálózunk; mi a madár; madárvédelem) Közlekedés: gyalog. Időtartam: 0,5 nap.

Ihaj, csuhaj, csuhé: kézműves foglalkozás keretében csuhébaba készítés (tengeri hántás, Kukorica Jancsik és Iluskák; Kié a legszebb baba). Helyszín: megbeszélés szerint. Időtartam: 0,5 nap.

Ember alkotta természet: E modulba foglaltuk össze a múzeumi és arborétum szakvezetést, mely így két önálló témát tartalmaz:

a./ Természet üveg mögött: szakvezetés a Bakony Természettudományi Múzeum kiállításában. Időtartam: 1-1,5 óra. A szakvezetést követően mód van a kiállítással kapcsolatos feladatlap kitöltésére.

b./ Történelem és természet: szakvezetés a Zirci Arborétumban. (Elsajátítandó fogalmak: arborétum, botanikus, kert, angolkert, franciakert; A várostörténet és az arborétum kialakításának kapcsolata; Az arborétum néhány jellemző fás faja; A kert legidősebb fájának történelmi vonatkozásai).

Fenti programjaink a minősített erdei iskola program részei. Ezen túlmenően is számos lehetőség van egyéb programokra. Néhány ízelítőül:

- túravezetés a Cuha-völgy szurdok szakaszán. Porva-Csesznek és Vinye vmh-ek között. Oda-visszaút vonattal. Időtartam: 0,5 vagy 1 nap. A félnapos program a jelenlegi menetrend alapján csak délután lehetséges. A Cuha-völgyi Tanösvény feladatlapos feldolgozása. Az egynapos program: Vinye vmh – Zörög-tető – Cseszneki Vár – Aranyos-völgy – Porva-Csesznek vmh. Megközelítés oda-vissza vonattal. Időtartam: 1 nap.
- túravezetés az Eplény melletti, Ámos-hegyi Tanösvényen. Közlekedés: helyközi buszjárattal vagy vonattal. Időtartam: 0,5-1 nap.
- Bakonybél (Erdők, Háza kiállítás, Szentkút megtekintése) Közlekedés: helyközi autóbusz járattal. Időtartam: 0,5-1 nap.
- az előző program összeköthető egy Bakonybél – Pénzesgyőr közötti túrával (oda vagy visszamenet). Közlekedés: helyközi autóbusszal. Időtartam: 1 nap.
- Túravezetés a Fenyőfői Ősfenyvesben. Megközelítés vonattal. Időtartam: 1 nap.
- Külön igény esetén a Bakony más területeire is vállalunk szakvezetéseket.
- Kézműves programok:
 • termésből állatkák
 • papírból állatok, növények
 • bőrkarkötők, kis bőrtarisznya
 • decoupage technika kőre

Áraink a 2015. évben

Fél napos program: 500 Ft/fő
1 napos program: 800 Ft/fő
Kézműves foglalkozás: 650 Ft/fő
Szakvezetés a Bakonyi Természettudományi Múzeumban: 5 000 Ft/csoport (max. 25 fő)
Szakvezetés a zirci arborétumban: 5 000 Ft/csoport (nincs létszámbeli korlátozás)


További programlehetőségek:

 • Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház;
 • Országos Széchenyi Könyvtár Reguly Antal Műemlékkönyvtára;
 • Barokk apátsági templom;
 • Agrárműszaki Gyűjtemény.


A programokat kérjük legalább egy hónappal korábban megrendelni!


Cím: H. Harmat Beáta
btmz (at) bakonymuseum.koznet.hu
06-88-575-300