Víz a természetben

Amikor az erdőn jársz, és rábukkansz valahol egy forrásra, ülj le melléje csöndesen és figyelj. Nagyon csöndes légy, és akkor hallani fogod a zöld ruhás tündérke hangját a surranó vízből.

Ha pedig jó füled van, és érted az erdő nyelvét, akkor meghallhatod azokat a csodaszép meséket, amiket a forrás, a csermely, a patak tündére elmond ilyenkor a fáknak.”

 Wass Albert

 

„Víz a természetben” című időszaki kiállítás

 

Víz nélkül nincsen élet a Földön. Ezt a megállapítást mindannyian ismerjük és könnyen beláthatjuk, elég, ha csak arra gondolunk, hogy az emberi test 75 %-a víz. Fontos, hogy megóvjuk ezt a természeti kincsünket, amely nem áll korlátlanul a rendelkezésünkre. A vizes élőhelyek világviszonylatban is veszélyeztetettek, sérülékenyek jórészt az emberi hatásokra és a klímaváltozás eredményeként is degradálódnak, gyakran megsemmisülnek.

Nagy jelentősége miatt évről-évre az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában is megemlékezünk a Víz Világnapjáról, kiállítások vagy előadás formájában.  A járványhelyzet miatt már tavaly sem tudtuk megnyitni azt a kiállításunkat, melyben zirci amatőr fotósok e témával kapcsolatban, a környék élőhelyeire fókuszáló alkotásait tártuk volna az érdeklődők elé. 2021-ben ezt a hiányosságot virtuális módon, a honlapunkon pótoljuk.

Köszönjük az alkotóknak, hogy megörökítették nekünk azokat a különleges pillanatokat, melyeken a víz különböző halmazállapotait és a környék vizes élőhelyeit egyaránt megcsodálhatjuk.

dr. Kutasi Csaba igazgató

 

 

 

Galéria képei: